Columbusweg 64

4462 HB Goes, Nederland

Telefoon

+31 113 568515

Email

info@itis-nl.com

Overdruk

Leak Testing

Overige on-site services

Een test laten doen?

Wilt u dat wij u een offerte sturen? Of heeft u een vraag deze test? Laat het ons weten en wij nemen zo spoeding mogelijk contact met u op!

Overdruk

Lektesten op overdruk 
Bij een lektest op overdruk wordt een hogere druk gecreëerd aan de binnenkant van het te testen object ten opzichte van de omgeving. In geval van een lekkage, zal het medium (tracergas) uit het object ontsnappen naar de omgeving waarbij lekkages met de juiste techniek gedetecteerd kunnen worden. 

Direct snuffelen met een tracer-gas 
Bij lektesten op overdruk en direct snuffelen wordt in de meeste gevallen heliumgas gebruikt als tracer-gas om lekkages te detecteren. Het principe is gebaseerd op het creëren van een overdruk in het te testen object door het vullen met heliumgas. Vervolgens wordt een snuffelsonde gebruikt om het oppervlak van het object af te scannen op de aanwezigheid van helium. Als er een lek aanwezig is, zal het heliumgas ontsnappen en kan het worden gedetecteerd door de snuffelsonde. Op deze manier kan de locatie van het lek worden geïdentificeerd. Dit principe maakt het mogelijk om snel en direct lekkages te detecteren met behulp van helium of een ander tracer-gas, zoals waterstof.  

Accumulatie methode met een tracer gas 
Bij heliumlektesten met de accumulatiemethode en een afgeplakt of vast volume wordt heliumgas gebruikt als tracer-gas om lekkages te detecteren. Het principe is gebaseerd op het vullen van het afgeplakte of vaste volume met heliumgas en vervolgens te wachten en te accumuleren. Als er een lek aanwezig is, zal het heliumgas langzaam ontsnappen en zich ophopen in het afgeplakte of vaste volume. Na verloop van tijd kan de concentratie van helium worden gemeten met behulp van een heliumdetectiesysteem, zoals een massaspectrometer. Een hogere concentratie helium duidt op een lek in het object. Op deze manier kan de aanwezigheid en grootte van lekkages worden gedetecteerd door de accumulatie van heliumgas. 

Ultrasoon lektesten 
Bij ultrasoon lektesten in overdruksystemen wordt ultrasoon geluid gebruikt om lekkages te detecteren. Het principe is gebaseerd op het feit dat wanneer er een lek aanwezig is, er turbulentie en wervelingen ontstaan in het medium dat door het lek stroomt. Deze turbulentie genereert ultrasoon geluid dat buiten het hoorbare bereik van mensen ligt. Met behulp van een ultrasoon detectieapparaat kan dit geluid worden opgevangen en geanalyseerd om de locatie en omvang van het lek te bepalen. Op deze manier kunnen lekkages in overdruksystemen worden ontdekt door het detecteren van het ultrasone geluid dat door het lek wordt gegenereerd. 

Schuim/zeep lektesten 
Een schuim/zeep lektest, ook wel bekend als soapy test, is een eenvoudige om lekkages op te sporen in verschillende toepassingen, zoals gasleidingen, persluchtsystemen, waterleidingen en afdichtingen.  

Bij deze test wordt het zeepmengsel in de meeste gevallen met een spuitbusfles aangebracht op het te testen oppervlak of de lasverbinding. indien er een lek aanwezig is, zal er gas ontsnappen en zullen er bubbels ontstaan op de leklocatie. Door visueel te inspecteren waar de bubbels zich vormen, kan de locatie van het lek worden geïdentificeerd. 

Het is belangrijk op te merken dat deze testmethode meestal wordt gebruikt voor relatief grotere lekken, omdat kleine lekkages mogelijk niet zichtbaar zijn met het blote oog. Voor het detecteren van zeer kleine lekkages worden vaak geavanceerdere testmethoden zoals heliumlektesten gebruikt. 

Contact

Heeft u een vraag?

Wilt u dat wij u een offerte sturen? Of misschien heeft u een vraag over een van onze services. Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

ITIS Goes

Contact

Wilt u (gratis) sparren, advies of contact met één van onze medewerkers? Laat dan een terugbel- of emailverzoek achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!